Retro stil i hjemmet til småpenge


Retro stilen er in, også indenfor hjemmets fire vægge. Efter en lang periode i de vilde 00ere hvor det hele skulle være ‘højglans’, minimalisme og Arne Jacobsen, har den materialistiske bølge lagt sig og mådeholdet er tilbage, både i personlig stil og i bolig indretning. Er du en af mange der gerne vil indrette dig i cool retro stil men ikke ved om du har råd, så læs med her. En af fordelene ved retro boligindretning er at det kan gøres for ret små penge, modsat hvis du går efter moderne nordisk design.

Hvad er retro boligindretning egentlig?

Retro er et ord der dækker over rigtig meget. Hvornår er noget retro? Hvis du spørger en teenager er det sikkert alt før 1999. Hvis du spørger dine forældre får du et helt andet svar. I den nye bølge af retro indretning er det for tiden primært 1950erne og 1960erne der er inspiration, ikke mindst på grund af TV serien Mad Men, der også har sat sit præg på tøjmoden.

Ud over det er der store udfoldelsesmuligheder for at sætte sit eget personlige præg. Hvem siger at det kun kan være dansk retro, hvorfor ikke Amerikansk retro med farver og diner stil i køkkenet? Og hvorfor ikke indrette hvert rum med forskellig stil, dansk i spisestuen, amerikansk i køkkenet, retro er også mangfoldighed og et opgør med stringent ensretning i hele hjemmet.

Sådan sparer du penge på retro indkøb

Der er flere måder at få retro med ind. En løsning er at tage det store kreditkort frem og gå på jagt i danske møbelklassiskere, især træ-møbler. Det kan dog hurtigt slå et massivt hul i budgettet og desuden tager det lidt af charmen ved retro-bølgen, nemlig at det ikke er målet at efterligne et overklassehjem fra 1950erne, men at kombinere nyt og gammelt, billigt og dyrt.

Genbetræk ældre stofmøbler

retro-design-møblerDanish design er et brand der koster og især danske design møbler koster rigtig mange penge. De fleste af disse møbler er i træ og udført af snedkere. Men der er andre og billigere måder at få retro møbler der ikke koster en bondegård. Et godt tip er her at gå efter at købe ældre møbler i stof, for eksempel lænestole med høj og dyb ryg, som du ser far eller bedstefar bruge i ældre danske og amerikanske film. Disse lænestole er ikke så efterspurgte af samlere og kan derfor findes på loppemarkeder og auktioner til relativt små penge.

Fordi de er af stof, vil de ofte se ret tarvelige ud, med slidt og beskadiget betræk. Men det er netop her at skinnet bedrager, for med en genbetrækning vil en sofa eller lænestol i stof se fremragende ud og passe perfekt ind i stuen med retro stil. Det skal lige siges at genbetrækning heller ikke er billigt, men dog langt mindre end at købe danske møbelklassiskere.

Find retro tekstiler på loppemarkeder

Ligesom med stofmøblerne er retro tekstiler en rigtig god måde at genbruge. Det kan være til gardiner eller til at blive syet om til puder eller andre pyntegenstande. Retro tekstil kan du ofte på loppemarkeder eller dødsbo, men der er ved at komme lidt konkurrence om dem.

Retro tekstil er ofte ret farverige og med store mønstre. Det er et godt alternativ til at købe retro tapet, som ellers mange tapet butikker nu er begyndt at føre. Med nogle store retro gardiner kombineret med godt med pyntepuder giver det rummet et stærkt indtryk.

Hvis dine småting frem

Loppemarkeder og arvegods er guld værd når du vil ramme retrostilen, men det gælder om at bruge det rigtigt så dit hjem ikke ender med at ligne noget fra en ‘samler’. Et par strategisk placerede småting kan gøre en stor forskel. Hvad med en retro-bagevægt i køkkenet med stor rød skive? Kombiner dine ældre genstande i nye rammer, for eksempel en ældre plakat i en ny smart ramme. Eller brug ældre ting til opbevaring af nye genstande, kom dine magasiner i en gammel ølkasse.

Kun fantasien sætter grænser. Retro handler om at give ældre genstande nyt liv, ikke om at være et museum. Det er derfor at brugsgenstande er så genialt. Ud på loppemarkeder og se hvad du kan finde!

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *