Studerende: Er et SU-lån en god ide?


Det kan være svært for flere studerende at få økonomien til at hænge sammen, hvis de ved siden af fuldtidsstudiet skal have tid til et arbejde. Omvendt har de også brug for lidt ekstra penge til fest og fornøjelser, hvis SU’en ikke rækker til det. Mange vælger at optage et SU-lån som supplement til SU’en, men så spørger du muligvis, om et SU-lån bør finansiere restaurantbesøg og biografture? Det får du forhåbentligt et svar på i denne artikel.

Flere fordele ved SU-lån, men…

su-lånMed et SU-lån kan du få omkring 3.000 kroner ekstra på lommen hver måned. Derudover ligger renten på kun 4 procent, imens du læser, og tilbagebetalingsperioden giver dig forholdsvis meget fleksibilitet. Som ansøger bliver man heller ikke kreditvurderet.

Så når man som studerende har så nem adgang til et par tusinde kroner mere i måneden, kan det være fristende at ansøge om lånet. Mange rådgivere og eksperter mener også, at SU-lån er den bedste form for lån, der findes på markedet for de studerende.

Men der rådes også til, at man som studerende kun skal optage et SU-lån, hvis man virkelig har brug for pengene. Hvis du mangler ekstra penge til en ferie sydpå, øl i fredagsbaren eller noget nyt make-up, er et SU-lån nok ikke den rigtige løsning. Men hvis du til gengæld har planer om at investere i en ejerlejlighed eller om at skulle på et ophold i udlandet under studiet, er der helt sikkert mange fordele ved at vælge SU-lånet. Du skal altså tænke grundigt over, hvad du har planer om at bruge pengene til, og ikke bare vælge lånet, fordi du kan.

 

Undgå gældsspiral

Selvom de fleste studerende kan se frem til en fast indkomst, kort efter de er færdige med studiet, er der altså stadig en gæld, der skal betales tilbage. Og hvis du i forvejen har gæld andre steder, kan du ende i en ubehagelig gældsspiral, hvor dit månedlige rådighedsbeløb ikke rækker til dine samlede udgifter.

Hvis du pludselig beslutter dig for – eller er nødt til – at afslutte dit studie, skal du naturligvis også betale din gæld tilbage.

Du skal betale dit SU-lån tilbage ét år efter, at du har afsluttet din uddannelse, med mindre du påbegynder en ny uddannelse eller læser videre. Som dimittend kan det inden for nogle brancher være svært at få et job, hvorfor den første tid efter studiet er forbundet med arbejdsløshed.

Bliver denne arbejdsløshed ikke afløst af regulært arbejde, kan du risikere at sidde hårdt i det økonomisk, eftersom du på dagpenge skal finansiere din dagligdag samtidig med at du afdrager på din SU-gæld. Og efter studiet er der ikke længere den billige husleje i form af ungdomsboliger, hvilket yderligere kan sætte økonomien under pres.

 

Andre finansieringsformer end SU-lån

Som du kan læse ovenfor er der mange fordele ved SU-lån, hvorfor de fleste tyer til denne finansieringsmulighed. De gunstige forhold på lånet skaber dog for nogle en sovepude, og det ender med at de under bachelor- såvel som kandidatstudiet tager SU-lån hver måned. At låne fast hver måned i mindst 5 år skaber en forholdsvis stor gæld, som der skal betales af på i mange år bagefter.

Der findes imidlertid også andre billige lån, som kan opfylde et akut behov. Der kan være tale om dyre lån på kort sigt, da deres ÅOP er væsentlige højere end hos det populære SU-lån. Til gengæld er der tale om et tidsbegrænset lån, hvor du udelukkende låner til et nuværende behov, og dermed ikke forgældes gennem et længerevarende lån.

Alternativet til hurtig lån og SU-lån er også at etablere en kassekredit i sit pengeinstitut. Udgifterne til en kassekredit er mellem hurtige online lån og SU-lån, alt efter hvor stor en kassekredit du benytter dig af naturligvis. Fordelen ved en kassekredit er, at du kun betaler renter på den kredit, som du vælger at anvende. Det er med andre ord dig selv som afgør, hvor store udgifterne skal være.

Hvilken finansieringsform du skal vælge kommer helt an på dit behov for kapital samt hvor hurtigt det skal gå. Læs om mulighederne og se så, hvad der bedst passer til din situation.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *